Grypa ptaków to choroba zakaźna powszechnie występująca u ptaków. Należy podkreślić, że do zachorowań u ludzi z powodu zakażenia wirusem ptasiej grypy A(H5N1) dochodzi bardzo rzadko.
Do zakażeń dochodzi przede wszystkim w krajach, w których stwierdzono utrzymujące się krążenie wirusa w populacjach drobiu. Do tej pory nie potwierdzono przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka.
Człowiek może zakazić się wirusem grypy ptaków w sytuacjach:
• bliskiego, bezpośredniego kontaktu z zakażonymi żywymi/padłymi ptakami
• kontaktu z wydalinami i wydzielinami drobiu/dzikich ptaków oraz zanieczyszczonymi nimi powierzchniami np. poprzez dotykanie chorych/martwych ptaków, podczas uboju/utylizacji tusz ptaków, dotykanie powierzchni skażonych wirusem w gospodarstwie, kontakt z aerozolem powstającym podczas oczyszczania pomieszczeń gospodarstwa itp.
• poza Europą także w wyniku kontaktu z surowym mięsem ptaków, pozyskanym poza nadzorem weterynaryjnym (ubój, patroszenie i porcjowanie mięsa w domowych warunkach, mokre targi w Azji)
• w zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus zachowuje zakaźność nawet przez 4 dni w 22°C i ponad 30 dni w 0°C.
Wirusy ptasiej grypy giną w temperaturze 70°C
Nie potwierdzono przypadków transmisji zakażenia z chorego człowieka na inne osoby.
JAK ZABEZPIECZYĆ SIĘ PRZED PTASIĄ GRYPĄ?
• unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków i ich odchody: fermy, kurniki, stada gołębi itp.,
• w przypadku konieczności kontaktu z ptakami (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm, miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych oraz odpowiednich maseczek chroniących drogi oddechowe,
• pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć dokładnie ręce,
• staraj się unikać spożywania surowych jajek, a wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem (deska do krojenia, noże czy talerze), dokładnie umyj z użyciem detergentów,
• pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
• produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
Uwaga!
Przypominamy o przestrzeganiu zasad bioasekuracji oraz zabezpieczeniu drobiu przed kontaktem z dzikimi ptakami.
W przypadku kontaktu z ptactwem i zaobserwowania u siebie objawów grypowych skontaktuj się z lekarzem!
W przypadku ewentualnego zachorowania na ptasią grypę objawy mogą być podobne do tych, jakie obserwuje się przy zwykłej grypie:
• gorączka, • kaszel, • ból gardła, • bóle mięśni, stawów, • zapalenie spojówek, • ataksja.
Szczegółowe informacje na temat ptasiej grypy można znaleźć:
- Główny Inspektorat Sanitarny - Grypa Ptaków -
https://www.gov.pl/web/gis/grypa-ptakow
- Główny Inspektorat Weterynarii - O grypie ptaków -
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow
https://bip.wiw.szczecin.pl/WIWSzczecin/chapter_70046.asp?soid=2B70F67A9FB24F938CCDCDDA08B03BF5
Podmiot odpowiedzialny na terenie powiatu świdwińskiego za prowadzenie spraw związanych z ptasią grypą:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdwinie
ul. Połczyńska 18, 78-300 Świdwin
94 365 22 06
http://piws.bip.eur.pl/public/