Czym jest pryszczyca?
Jedną z chorób zakaźnych zwierząt podlegającą urzędowemu zwalczaniu jest pryszczyca (ang. FMD). Pryszczyca jest bardzo zaraźliwą i zakaźną wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych, na którą chorują m.in. bydło, owce, kozy, alpaki, świnie oraz zwierzęta dzikie, np. sarny, jelenie, łosie, dziki czy żubry. Obecnie znanych jest 7 serotypów (odmian) wirusa pryszczycy: O, A, C, SAT1, SAT2, SAT3, Asia1. Pryszczyca występuje na całym świecie. Obecnie uważana jest za najgroźniejszą chorobę zwierząt. Jej wystąpienie blokuje handel światowy zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego oraz powoduje bardzo duże straty ekonomiczne kraju, w którym jest stwierdzana.
Jakie zwierzęta są wrażliwe na zakażenie?
Na zakażenie wrażliwe są głównie zwierzęta gospodarskie parzystokopytne: bydło, świnie, owce i kozy, a także lamy i alpaki. Z wolno żyjących (dzikich) zwierząt wrażliwe na zakażenie są m.in. jelenie, sarny, łosie, żubry, bizony, bawoły oraz dziki.
Czy psy, koty i inne zwierzęta domowe mogą chorować na pryszczycę?
Psy, koty i inne zwierzęta domowe oraz gospodarskie (takie jak konie) zazwyczaj nie chorują na pryszczycę. Mogą jednak pośrednio przenosić patogen.
Czy pryszczyca jest niebezpieczna dla ludzi?
Pryszczyca nie jest niebezpieczna dla ludzi, chociaż człowiek może się nią zarazić. Objawy, takie jak krosty, pęcherze, nadżerki w okolicach jamy ustnej, które ewentualnie mogą wystąpić, ustępują po około dwóch tygodniach od zarażenia.
Jak przenosi się choroba?
Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirusa z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat.
Źródła zakażenia:
- zwierzęta chore,
- ślina, mleko i jego przetwory, kał, mocz,
- nasienie i zarodki,
- pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce I odzież obsługi, środki transportu,
- mięso i jego przetwory,
- odpadki kuchenne.
Szczegółowe informacje na temat pryszczycy można znaleźć:
- Główny Inspektorat Sanitarny – pryszczyca (FMD) :
https://www.gov.pl/web/gis/komunikat-glownego-inspektora-sanitarnego-w-zwiazku-z-wystapieniem-ogniska-pryszczycy-wsrod-zwierzat-w-niemczech
- Główny Inspektorat Weterynarii – pryszczyca (FMD) :
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/pryszczyca
Podmiot odpowiedzialny na terenie powiatu świdwińskiego za prowadzenie spraw związanych z pryszczycą:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Świdwinie
ul. Połczyńska 18, 78-300 Świdwin
94 365 22 06